Windows 8 няма да изисква нов компютър!
Windows 8 няма да изисква нов компютър!
2011-10-31 10:35:44.0

Според представители на Microsoft, системните изисквания на Windows 8 ще бъдат същите или даже под тези на Windows 7, но все пак не всички нови възможности в следващата ОС ще бъдат достъпни с по-стар хардуер.

След като научиха урока си по трудния начин с Windows Vista, от Microsoft заявиха, че новата операционна система Windows 8 няма да изисква от потребителите да си купуват нов компютър или да ъпгрейдват хардуера си, за да я ползват.
"Ние разширяваме тенденцията, чието начало сложихме с Windows 7, да поддържаме системните изисквания на същото или дори по-ниско ниво с времето. С други думи, Windows 8 ще може да работи с обширен набор от съществуващи машини, тъй като системните изисквания на новата операционна система ще са същите или по-ниски от тези на Windows 7", обяснява пред колегите от IDG News Service Майкъл Ангуило (Michael Angiulo) - един от мениджърите на Microsoft, който по време на специална пресконференция, демонстрира новия софтуер.

Нещо повече, потребителският интерфейс на Windows 8 ще може да се адаптира в зависимост от хардуера с който се използва, така че платформата ще се самооптимизира при ъпгрейд или с ново РС, разказва още специалистът.

От друга страна, следващата Windows 8 ще е оптимизирана за работа със сензорни екрани, като ще работи и с широк набор от сензорни устройства, разпознаващи движение и близост, така че очевидно не всички компютри ще могат да ползват максимума от възможностите на новата платформа, която, между другото, беше демонстрирана на съвсем нормални съвременни лаптопи. Ангуило обаче подчертава , че новият интерфейс (който напомня този на Windows Phone 7) ще може лесно да се използва също с традиционните мишка и клавиатура, като ще работят повечето от обичайните и познати начини на действие при отваряне на приложения, браузване и за файлове и т.н...

Все пак, според Ангуило, за най-добрия изглед на новата Windows 8 оптимален ще е вариантът с екран със съотношение на страните 16:9 и минимална резолюция от 1366 х 768 пиксела, макар че новият интерфейс ще може да се ползва добре и с екрани с резолюция 1024x768 точки (каквито се тази в някои нетбуци например), макар че може да се наложи превключване към "стандартен десктоп режим" (какъвто явно също ще има).

Microsoft има приятна изненада и за потребителите, на които не им се чака, докато компютрите им зареждат. Windows 8 ще преминава от включването на машината до пълното зареждане на десктопа за под 10 секунди, според видеодемонстрация на Microsoft. Тази скорост се постига благодарение на нова хибридна система, която смесва процесите, използвани при включване на компютъра и излизане от режим хибернация.
От Microsoft обясняват, че за Windows 8 са искали да създадат процес на изключване, който да се хареса както на почитетелите на опцията Shut Down, така и на феновете на приспиването на компютъра. За да постигне това, процесът на изключване на Windows 8 включва т. нар. „session 0“ хибернация. На практика компютърът се изключва нормално, но Windows кърнъл сесията се запазва в хибернационен файл и след това идва ред на изключването. Този файл може да бъде прочетен много по-бързо в сравнение със стартирането на всичко отначало при традиционно „студено“ зареждане.

Новото бързо стартиране се възползва и от многоядрените системи, използвайки всички ядра паралелно, за да ускори прочитането на хибернационния файл. От Microsoft казват, че този многоядрен процес ще предложи на потребителите и по-бързо възстановяване след нормална хибернация.

Освен това в Microsoft са открили, че компютрите с Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) обикновено зареждат Windows 8 по-бързо в сравнение с машините с традиционен BIOS.

Категории

Main

Tablets

Magnetic drives & media

PC Video & Sound

Racks

Television

Video surveillance