Суперкомпютри свързани със 100Gb в секунда
Суперкомпютри свързани със 100Gb в секунда
2011-11-18 17:08:05.0

Департаментът по енергетика на САЩ (DOE) е планирал официално да разкрие Advanced Networking Initiative, мрежа, която ще свързва три суперкомпютърни центрове със 100 гигабита в секунда.

Мрежа, която както DOE казва , е 10 пъти по-бърза от търговските скорости на интернет, ще даде възможност за съвместни изследвания в различни области, включително извличане на данни от CERN - най-големия в света ускорител на елементарни частици, намиращ се в Швейцария, предсказване на промените в климата , генетиката. Свързването на първите три суперкомпютъра в националните лаборатории на DOE ще бъде обявено на конференцията за суперкомпютри SC11, която се провежда тази седмица в Сиатъл.

Министъра на енергетиката Стивън Чу заяви, че проектът на стойност $62 милиона може да сложи началото на следващо поколение Интернет връзки. Системата ще използва нова оптична мрежова технология, предназначена да намали броя на използваните рутери и улесни поддръжката на мрежите.

"Първоначално, този пробив ще направи много по-ефективен обмена на информация между нашите лаборатории и ще проправи пътя за нови открития, но той също така притежава потенциала да промени и подобри живота ни по начина, по който го направи комерсиализацията на Интернет в средата на 90-те години" отбелязва Стивън Чу в своето изявление.

Първоначално суперкомпютрите на три национални лаборатории на DOE - Argonne в Илинойс, Oak Ridge в Тенеси, и Lawrence Berkeley National Laboratories в Калифорния - ще бъдат свързани със 100 Gbps скорост за интензивни изследвания на данни. До края на 2012 г., DOE очаква да разшири своята Energy Sciences Network (ESNet) с всички национални лаборатории.

 С такава скорост и пропускателна способност, която както казват от DOE, е 50 000 пъти по-бърза от типичната iPhone връзка, изследователите ще могат да се анализират купищата данни, получавани всеки ден по време на научни експерименти. Чрез предоставяне на възможност за отдалечен достъп до експерименталните данни на много учени, различните сфери на научни изследвания могат да напредват по-бързо, заявяват от DOE. 

Сред проектите, които се очаква да се възползват от Advanced Networking Initiative са CERN (Large Hadron Collider), изследванията свързани с климата, както и с анализа на генетичните кодове на растения и микроорганизми за разработването на биогорива.

Категории

Main

Tablets

Magnetic drives & media

PC Video & Sound

Racks

Television

Video surveillance