HP скача в надпреварата Ultrabook с HP Folio
HP скача в надпреварата Ultrabook с HP Folio
2011-11-16 16:35:30.0

Най-новата компания, която влиза в играта Ultrabook е Hewlett-Packard. Компанията анонсира вчера (15.11.2011) HP Folio, 13-инчов тънък лаптоп, който е с дебелина 18mm.

 Макар че не е толкова тънък, колкото някои от другите Ultrabook, цената е добра, за около $900 (цена за САЩ) получавате не само 128GB твърд диск (SSD), но също и процесор Intel Core i5. Най-малкото на хартия, той бие Toshiba Portege Z835 , който също е от $799 до $899 (в зависимост от търговеца на дребно), с 128GB SSD, но е само с процесор Core i3 . Виждали сме Ultrabooks от Lenovo и Asus, които са по-близки на външен вид и усещане до MacBook Air, но струват повече от $1000.   

HP твърди, че новия продукт е насочен по-скоро към бизнес потребителите, отколкото към крайния потребител, откъдето всъщност са тръгвали най-интересните разработки на HP, преди да се "стекат" надолу към крайно-клиентския сегмент. Анонсирането на Folio като бизнес лаптоп вероятно е умен ход, тъй като дизайнът му е доста скучен, ако трябва да бъдем честни.

Името на лаптопа почти се припокрива с името на един от най-известните технологични провали от последните няколко години, Palm Foleo, лаптоп дока за Treo телефони, който така и не стигна до пазара. Начинът на изписване е различен, но тъй като HP вече притежава Palm, неизбежно е да се направи връзката.

Що се отнася до самия Folio, в един бърз предварителен тест в ръце се усеща солиден и разумно портативен, но не толкова "лъскав" и престижен, като някои от другите лаптопи Ultrabook, които сме виждали. В момента, обаче, комбинацията от цена и компоненти изглежда трудно победима.

 HP фолио, с Intel Core i5-2467M процесор, 4GB оперативна памет, 128GB SSD, и осветена клавиатура, ще бъде на разположение от 7 декември. Като опционален ъпгрейд ще се предлага TPM чип, за използване в защитени корпоративни среди.

Категории

Main

Tablets

Magnetic drives & media

PC Video & Sound

Racks

Television

Video surveillance